Shotpeening: Een uniek proces; door Marcel van Wonderen van KLM

donderdag 16 februari 2023

 
Tijd
20:00 tot 23:03 uur
Locatie
Bobs Saloon Uitgeest. Voor meer informatie klik op de activiteit in de agenda.
 

Introductie

Waarom is shot peening (kogelstralen) zo’n uniek proces ? Waarom wordt dit wereldwijd toegepast ?

In de geschiedenis is shot peening al een van meest toegepaste en oudste technieken voor metaal bewerking, immers de middeleeuwse smid was al een “shot peener”. Helaas wordt dit proces in Nederland maar mondjesmaat gebruikt.

 

Wat houdt shotpeening in ?

“Shotpeening” oftwel kogelstralen is het meest veelzijdige koudvervormingsproces voor metalen wat men maar kan bedenken. Wat houdt shot peening oftewel kogelstralen dan in ? Het woordje “peen” komt van het Engels en wordt uitgelegd als: “The end of a hammerhead opposite the flat striking surface, often wedge-shaped or ball-shaped and used for chipping, indenting, and metalworking”. Terwijl “peening” wordt verklaard als “To hammer, bend, or shape with a peen.”  Dus inderdaad vanuit de middeleeuwse tijd (en zelfs al in de 12e eeuw) het bewerken van een stuk metaal door een smid m.b.v. een hamer. De smid hamerde zijn metalen onderdeel, b.v. een zwaard van een ridder, al om het sterker en taaier te maken. Waarom het metaal sterker werd, wist hij niet. Maar de beste onder de smeden of smids waren in staat om een ridder of een samoerai een gevecht in hun voordeel te beslechten met het gehamerde zwaard respectievelijk de gehamerde katana.

 

De laatste 100 jaar wordt shot peening meestal uitgevoerd mbv kleine stalen kogeltjes, die als mini hamertjes het metalen oppervlak bewerken.

Tijdens de lezing zal o.a. uitgelegd worden wat S/N-curves zijn, hoe het shot peen proces precies wordt uitgevoerd, hoe het mogelijk is dat dit proces de levensduur van onderdelen kan verlengen en welke apparatuur je nodig hebt. Diverse applicatie voorbeelden zullen ook de revue passeren.

 

Ook de relatie van shot peening met lassen en de aanzienlijke winsten die je kan bereiken, zullen besproken worden.image

 

 

 


Nu kun je je al inschrijven voor de excursie naar de lasdradenfabriek van Kobelco te Heerlen. Volg onderstaande link. https://www.lasgroep-west.nl/activiteiten/59/excursie-naar-lasdradenfabriek-kobelco-te-heerlen 

 

 

 

SPONSOREN (klik op de logo's voor de Website van de sponsor)

Element is hoofd sponsor van LGW